Nutrition in immune defence, the role of milk and its natural components, a systematic review
DOI:
https://doi.org/10.56294/saludcyt2024843Keywords:
Breastfeeding, Complementary Breastfeeding, Infant Nutrition, Immune ToleranceAbstract
Introduction: the World Health Organisation (WHO) stresses the fundamental importance of exclusive breastfeeding. This approach helps prevent diseases that cause infant mortality, while decreasing the risk of breast and ovarian cancer, diabetes, and heart disease and hypertension in women.
Objective: to analyse the importance of maternal nutrition by studying the components of milk in order to prevent pathologies in the short term.
Methodology: a systematic search was carried out by reviewing the literature in scientific databases such as Pubmed, Elsevier, Springer, Scopus, Scielo published in the last 5 years, considering significant contributions in the areas of paediatrics and neonatology, as well as theoretical approaches, with the aim of reflecting the controversies that arise around avoidable pathologies in exclusive breastfeeding.
Results: breastfeeding provides essential nutrients and immunological components that strengthen infant health and protect against disease by offering benefits such as protection against infectious diseases and allergies, and promotes optimal cognitive development. Although breastmilk substitutes have improved, they cannot match its unique benefits.
Conclusion: exclusive breastfeeding for the first six months is critical to the health of the newborn, providing essential nutrients and strengthening the immune system. Although breast substitutes have advanced, they cannot match the benefits of breastfeeding. The importance of promoting breastfeeding to improve infant health and prevent disease is emphasized
References
1. Gökduman-Keleş, M., Akdolun-Balkaya, N., & Toker, E. (2023). Actitudes y asesoramiento de los profesionales de la salud sobre el aumento de la leche materna: estudio transversal. Enfermería Clínica, 33(3), 195-204. Obtenido de: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1130862123000402
2. Rodríguez Aviles, D. A., Barrera Rivera, M. K., Tibanquiza Arreaga, L. del P., & Montenegro Villavicencio, A. F. (2020). Beneficios inmunológicos de la leche materna. RECIAMUC, 4(1), 93-104. https://doi.org/10.26820/reciamuc/4.(1).enero.2020.93-104
3. Suárez Rodríguez, Marta, Iglesias García, Violeta, Ruiz Martínez, Pilar, Lareu Vidal, Sonia, Caunedo Jiménez, María, Martín Ramos, Silvia, & García López, Enrique. (2020). Composición nutricional de la leche materna donada según el periodo de lactancia. Nutrición Hospitalaria, 37(6), 1118-1122. https://dx.doi.org/10.20960/nh.03219
4. Rodríguez-Solís, E., Hoyos-Pinzón, R., & Rodríguez-Casanova, B. (2024). Retos de la lactancia materna en el siglo XXI. Revista Salud Y Bienestar Social [ISSN: 2448-7767], 8(1), 27-33. Recuperado a partir de https://www.revista.enfermeria.uady.mx/ojs/index.php/Salud/article/view/153
5. UNICEF. Lactancia materna: leche materna es el mejor alimento para niños y niñas durante sus primeros seis meses de vida, México; [consultado 2023 agosto . Disponible en https://www.unicef.org/mexico/lactancia-materna#:~:text=La %20Organizaci %C3 %B3n %20Mundial %20de %20la,nutritivos %20para %20su %20edad1
6. Nápoli, C. D., Vidueiros, S. M., Possidoni, C., Giordanengo, S., & Pallaro, A. (2019). Determinación de ingesta de leche materna y evaluación nutricional en infantes alimentados con lactancia materna exclusiva. Nutr. clín. diet. hosp, 120-127.
7. Ajcuc, I. C. S., Zamora, L. S. R., & Ambrocio, Z. A. C. (2021). Neurociencia y lactancia materna. Revista Académica CUNZAC, 4(1), 53-57.
8. Tamayo Velázquez, Odalis, Gómez Tejeda, Jairo Jesús, Dieguez Guach, Ronny Alejandro, Iparraguirre Tamayo, Aida Elizabeth, & Abreu, Manuel Ramón Pérez. (2022). Intervención educativa sobre los beneficios inmunológicos de la lactancia materna para los lactantes. Revista Cubana de Medicina General Integral, 38(2), e1484. Epub 01 de junio de 2022. Recuperado de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252022000200003&lng=es&tlng=pt.
9. Bermejo López Laura María, Aparicio Aránzazu, Loria Kohen Viviana, López-Sobaler Ana M, Ortega Rosa M. Importancia de la nutrición en la defensa inmunitaria. Papel de la leche y sus componentes naturales. Nutr. Hosp. [Internet]. 2021 [citado 2023 Jun 04]; 38(spe2): 17-22. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S021216112021000500005&lng=es. Epub 01-Nov-2021. https://dx.doi.org/10.20960/nh.3791.
10. Franco-del Río, Guillermo R, & Paredes-Melesio, Nicolás. (2022). Repercusiones de la alimentación temprana en la lactancia materna exclusiva. Ginecología y obstetricia de México, 90(7), 551-558. Epub 26 de septiembre de 2022. https://doi.org/10.24245/gom.v90i7.7682
11. Gonzáleza, H. F., Carosellab, M., & Fernándezc, A. (2021). Riesgos nutricionales en lactantes que no reciben lactancia materna exclusiva en los primeros seis meses de la vida. de Pediatría, 610, 575.
12. Aviles, D. A. R., Rivera, M. K. B., Arreaga, L. D. P. T., & Villavicencio, A. F. M. (2020). Beneficios inmunológicos de la leche materna. Reciamuc, 4(1), 93-104.
13. Moreno Villares, José Manuel, & Dalmau Serra, Jaume. (2021). Manual de nutrición. Nutrición Hospitalaria, 38(5), 1115. Epub 24 de enero de 2022. https://dx.doi.org/10.20960/nh.03818
14. Rivera, J., Rojas, L., Maury-Sintjago, E., Rodríguez-Fernández, A., & Parra-Flores, J. (2022). Malnutrición por exceso en niños de 5 a 10 años y su asociación con el estado nutricional pre y gestacional, lactancia materna y patología materna. Revista chilena de nutrición, 49(4), 468-475.
15. Kim, S. Y., & Yi, D. Y. (2020). Components of human breast milk: from macronutrient to microbiome and microRNA. Clinical and Experimental Pediatrics, 63(8), 301–309. https://doi.org/10.3345/cep.2020.00059
16. Lokossou, G. A. G., Kouakanou, L., Schumacher, A., & Zenclussen, A. C. (2022). Human breast milk: From food to active immune response with disease protection in infants and mothers. Frontiers in Immunology, 13. https://doi.org/10.3389/fimmu.2022.849012
17. Arocha-Zuluaga, G. P., Caicedo-Velasquez, B., & Forero-Ballesteros, L. C. (2022). Determinantes económicos, sociales y de salud que inciden en la lactancia materna exclusiva en Colombia. Cadernos de Saúde Pública, 38.
18. Hoteit M, Ibrahim C, Nohra J, Sacre Y, Hanna-Wakim L, Al-Jawaldeh A. Assessment of the Composition of Breastmilk Substitutes, Commercial Complementary Foods, and Commercial Snack Products Commonly Fed to Infant and Young Children in Lebanon: A Call to Action. Nutrients. 2023; 15(5):1200. https://doi.org/10.3390/nu15051200
19. Galindo-Sevilla, Norma del C., Contreras-Carreto, Nilson A., Rojas-Bernabé, Araceli, & Mancilla-Ramírez, Javier. (2021). Lactancia materna y COVID-19. Gaceta médica de México, 157(2), 201-208. Epub 23 de junio de 2021. https://doi.org/10.24875/gmm.20000665
20. López, S. M., Castaño, M. C., Cruz-Licea, V., Pérez, M. D. C. I., Rincón, N. M., Rodríguez, A. V., & Lavín, M. R. V. (2022). Recordemos lo importante que es la lactancia materna. Revista de la Facultad de Medicina UNAM, 65(2), 9-25.
21. Salazar-Campos, E. J., Zentner-Guevara, J. A., Sosa-Flores, J. L., & Huancas-Ojeda, E. A. (2020). Asociación entre la adherencia de las madres a la lactancia materna exclusiva y el estado nutricional de sus hijos, evaluados en tres centros de salud. Revista Experiencia en Medicina del Hospital Regional Lambayeque, 6(4).
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Luis Humberto Vásquez Cortez, Andrea Cristina Cortez Espinoza, Jhoselyn Elizabeth Novillo Yánez, Adriana Isabel Rodríguez Basantes (Author)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The article is distributed under the Creative Commons Attribution 4.0 License. Unless otherwise stated, associated published material is distributed under the same licence.