Diet quality in mapuche communities in the communes of Lanco and Panguipulli, Chile. A descriptive study
DOI:
https://doi.org/10.56294/saludcyt2024854Keywords:
Indigenous People, Food Quality, Diet, AcculturationAbstract
Introduction: the Mapuche ancestral diet has been replaced by a westernized diet, which is characterized by the use of processed and quick-prepared foods.
Objective: to identify the quality of the diet of Mapuche communities that live in the communes of Lanco and Panguipulli.
Methods: a descriptive study was carried out through a survey created by the authors of the study, applied in person, in the houses of the subjects of the sample, which included characterization of the sample, eating habits and lifestyle.
Results: the survey was answered by 77 subjects, of whom 68,8 % practice a Western diet, 98,7 % are aware of the Mapuche diet, 100 % have consumed Mapuche foods in the last year, and 90,9 % want to increase the Mapuche food consumption.
Conclusions: these data conclude that some foods typical of the Mapuche ancestral diet continue to be prepared and consumed by the observed communities
References
1. Instituto Nacional de Estadísticas, Unidad de Estudios y Estadísticas de Género. Radiografía de género: Pueblos originarios en Chile 2017 [Internet]. Santiago: Instituto Nacional de Estadísticas; 2018 [citado 8 abril 2024]. Disponible en: https://www.ine.gob.cl/docs/default-source/genero/documentos-de-an%C3%A1lisis/documentos/radiografia-de-genero-pueblos-originarios-chile2017.pdf?sfvrsn=7cecf389_8
2. Instituto Cervantes. Aculturación. Diccionario de términos clave de ELE. Madrid (España): Editorial SGEL;2008.
3. Aparicio JM, Tilley CD, Orozco ML. La escuela como mecanismo de aculturación en la Araucanía durante el siglo XIX. Rev Colomb Educ [Internet] 2015 [citado 8 abr 2024];1(68):293–309. doi: 10.17227/01203916.68rce293.309
4. Schnettler MB, Huaiquiñir CV, Mora GM, Miranda HV, Sepúlveda MJ, Denegri CM. Diferencias étnicas y de aculturación en el consumo de alimentos en la región de la Araucanía, Chile. Rev Chil Nutr [Internet] 2010 [citado 8 abr 2024];37(1):31-40 doi: 10.4067/s0717-75182010000100003
5. Mariángel-Chavarría P, Fuentealba-Urzúa P. Patrimonio alimentario de Chile: productos y preparaciones de la Región de la Araucanía [Internet]. Santiago: Fundación para la Innovación Agraria; 2018 [citado 8 abr 2024]. Disponible en: https://bibliotecadigital.fia.cl/items/9007ab50-0d14-4f36-84b7-5e440f86df53
6. Consejo Nacional de la Cultura y las Artes. Conociendo la cultura mapuche. 2.ª ed [Internet]. Santiago de Chile, Publicaciones Cultura;2012 [citado 8 abr 2024]. Disponible en: https://www.cultura.gob.cl/wp-content/uploads/2013/02/Gu%C3%ADa-mapuche-para-web.pdf
7. Consejo Nacional de la Cultura y las Artes. Caldero de hervores y sueños: Recetario de mujeres mapuche de La Pintana [Internet]. Santiago: Consejo Nacional de la Cultura y las Artes;2015 [citado 8 abr 2024]. Disponible en: https://www.cetsur.org/wp-content/uploads/2016/09/LIBRO-CALDERO-DE-HERVORES-Y-SUENOS-.pdf
8. Food and Agriculture Organization of the United Nations, International Fund for Agricultural Development, Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia, World Food Programme, World Health Organization. The state of food security and nutrition in the World 2018: Building climate resilience for food security and nutrition [Internet]. Roma: Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO); 2019 [citado 8 abr 2024]. Disponible en: https://www.fao.org/3/i9553en/i9553en.pdf
9. Viola L, Noel-Marchiori G, Defagó MD. De nutrientes a patrones alimentarios: cambio de paradigma en el abordaje nutricional de las enfermedades cardiovasculares. Perspect Nut Hum [Internet]. 2020 [citado 8 abr 2024];22:101-11. doi: 10.17533/udea.penh.v22n1a08
10. Schnettler B, Mora M, Miranda H, Sepúlveda J, Denegri M, Lobos G. Satisfacción con la alimentación en personas mapuche de la Región de La Araucanía, Chile. Rev Chil Nutr [Internet]. 2012 [citado 8 abr 2024];39(1):18-29. doi: 10.4067/S0717-75182012000100002
11. Schnettler B, Miranda H, Sepúlveda J, Denegri M, Mora M, Lobos G. Satisfacción con la alimentación en personas mapuche en la Región Metropolitana de Santiago, Chile. Rev ALAN [Internet]. 2011 [citado 8 abr 2024];61(2):172-82. Disponible en: https://www.alanrevista.org/ediciones/2011/2/art-9/
12. Ley 20584. Regula los derechos y deberes que tienen las personas en relación con acciones vinculadas a su atención en salud. D.O. 24 de abril de 2012.
13. Subsecretaría de Salud Pública, División de Políticas Públicas Saludables y Promoción, Departamento de Nutrición y Alimentos. Estudio para revisión y actualización de las guías alimentarias para la población chilena (Informe Final) [Internet]. Santiago: Gobierno de Chile; 2013 [citado 8 abr 2024]. Disponible en: https://www.minsal.cl/portal/url/item/dde0bc471a56a001e040010165012224.pdf
14. Tapia S. Tukukawe. Cultivando con una mirada Labkence [Internet]. Chillán: Instituto de Investigaciones Agropecuarias; 2021 [citado 8 abr 2024]. Disponible en: https://hdl.handle.net/20.500.14001/68478
15. Pye C, Sutherland S, San Martin P. Consumo de frutas, verduras y legumbres en adultos de Santiago Oriente, Chile: ¿Ha influido el confinamiento por COVID-19? Rev Chil Nutr [Internet]. 2021 [citado 08 abr 2024];48(3):374-80. doi: 10.4067/S0717-75182021000300374
16. Labraña AM, Ramírez-Alarcón K, Martorell M, Martínez-Sanguinetti MA, Leiva-Ordoñez AM, Troncoso-Pantoja C, et al. Caracterización del consumo de agua en población chilena: resultados de la Encuesta Nacional de Salud 2016-2017. Rev Med Chile [Internet]. 2021 [citado 8 abr 2024];149:52-61. doi: 10.4067/S0034-98872021000100052
17. Universidad de Chile, Facultad de Medicina, Facultad de Economía y Negocios. Encuesta Nacional de consumo alimentario (Informe Final) [Internet]. Santiago: Universidad de Chile;2014 [citado 8 abr 2024]. Disponible en: https://www.minsal.cl/sites/default/files/ENCA-INFORME_FINAL.pdf.
18. Ministerio del Interior y Seguridad Pública. Información sobre drogas [Internet]. Santiago, Chile: Ministerio del Interior y Seguridad Pública [citado 8 abr 2024]. Disponible en: https://www.senda.gob.cl/informacion-sobre-drogas/conoce-mas-sobre-las-drogas/alcohol/
19. Salas J, Maraver F, Rodríguez-Mañas L, Sáenz de Pipaon M, Vitoria I, Moreno L. Importancia del consumo de agua en la salud y la prevención de la enfermedad: situación actual. Nutr Hosp [Internet]. 2020 [citado 8 abr 2024];37(5):1072-86. doi: 10.20960/nh.03160
20. Ministerio de Salud Chile, Facultad de Medicina, Centro UC. Encuesta Nacional de Salud 2016 – 2017 (Informe final) [Internet]. Santiago: Ministerio de Salud;2017 [citado 8 abr 2024]. Disponible en: http://epi.minsal.cl/wp-content/uploads/2021/01/ENS_2016_2017_Informe_final_V4.3.pdf
21. D’Innocenzo S, Biagi C, Lanari M. Obesity and the Mediterranean Diet: A Review of Evidence of the Role and Sustainability of the Mediterranean Diet. Nutrients [Internet]. 2019 [citado 8 abr 2024];11(6):1306. doi: 10.3390/nu11061306.
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Alyson Jiménez, Belén Millapán, María José Valdivia, Jorge Fernández (Author)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The article is distributed under the Creative Commons Attribution 4.0 License. Unless otherwise stated, associated published material is distributed under the same licence.