The effect of obesity and body composition on cancer risk: a nutritional perspective
DOI:
https://doi.org/10.56294/saludcyt20251284Keywords:
Obesity, Body Composition, Diet and CancerAbstract
Introduction: Obesity is an important risk factor for several types of cancer due to mechanisms such as chronic inflammation and metabolic dysfunctions. In Latin America and Ecuador, obesity affects a large sector of the population, including children, which increases the relevance of preventive measures that promote adequate body composition and healthy eating habits. Objective: To analyze the relationship between obesity, body composition and the risk of cancer, in addition to analyzing how nutritional and physical activity strategies can influence its prevention. Materials and Methods: A narrative review was carried out based on 20 scientific articles extracted from databases such as Scielo, PubMed and Google Scholar, published between 2020 and 2024. Studies on obesity and cancer risk were included, excluding those that did not address this relationship. directly. Results: Excess weight increases the risk of cancer in organs such as the esophagus, liver and breast. Diets such as the Mediterranean diet, rich in antioxidants, reduce this risk, while the consumption of processed meats and alcohol increases it. Discussion: Structured physical activity and personalized nutritional interventions are effective in improving body composition and reducing the incidence of cancer. Conclusion: It is crucial to promote healthy lifestyle habits, combining a balanced diet with physical exercise, to prevent cancer and improve quality of life.
References
Organización Panamericana de la Salud. Prevención de la obesidad [Internet]. Washington, D.C.: OPS; [fecha desconocida] [consultado 16 de enero de 2025]. Disponible en: https://www.paho.org/es/temas/prevencion-obesidad
Girón-Saltos KY. Sobrepeso y obesidad en el Ecuador. En: Pérez-Ruiz A, Gómez-López M, editores. Abordaje integral de la obesidad. 1ª ed. Quito: Editorial Grupo AEA; 2023. p. 45-60. Disponible en: https://www.editorialgrupo-aea.com/index.php/EditorialGrupoAEA/catalog/download/77/192/347?inline=1.
Hermosa-Escobar G, Sánchez-Miño J. Correlación entre la incidencia de obesidad y el cáncer de tiroides. Polo del Conocimiento. 2022;7(6):407-19. Disponible en: https://doi.org/10.23857/pc.v7i6.4080
Hernando-Requejo Ovidio, García-de Quinto Hortensia. La obesidad y su relación con el cáncer. Nutr. Hosp. [Internet]. 2024 [citado 2025 Ene 14] ; 41( spe3 ): 52-56. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112024000700014&lng=es. Epub 08-Nov-2024. https://dx.doi.org/10.20960/nh.05459.
Cruz Campos FJ, Delgado Jacobo DP. Obesidad como factor de riesgo para cáncer. psic [Internet]. 20 de septiembre de 2021 [citado 14 de enero de 2025];9(33). Disponible en: https://revistas.unam.mx/index.php/psic/article/view/80692
Mejia-Montilla J, Mejia-Montilla J, Reyna-Villasmil N, Reyna-Villasmil E. Sobrepeso, obesidad y cáncer de mama. ROGV [Internet]. 3 de mayo de 2023 [citado 14 de enero de 2025];82(4):499-510. Disponible en: http://saber.ucv.ve/ojs/index.php/rev_ogv/article/view/26316
Hernández Ortega Marycruz, Hernández Zavala Araceli. ¿Cáncer y obesidad existe relación?. Epistemus (Sonora) [revista en la Internet]. 2023 Dic [citado 2025 Ene 14] ; 17( 35 ): 53-60. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-81962023000200053&lng=es. Epub 22-Nov-2024. https://doi.org/10.36790/epistemus.v17i35.297.
Bello Guerrero I, Tzompantzi Pablo S, Arcega Dominguez A, Retama Xochicale JV, Badillo Franco I. Obesidad y Cáncer de Próstata. Una Visión Descriptiva. Ciencia Latina [Internet]. 26 de noviembre de 2024 [citado 14 de enero de 2025];8(5):10337-45. Disponible en: https://ciencialatina.org/index.php/cienciala/article/view/14413
Eraso-Checa Francisco, Rosero Ricardo, González Carlos, Cortés David, Hernández Eder, Polanco Juan et al . Modelos de composición corporal basados en antropometría: revisión sistemática de literatura. Nutr. Hosp. [Internet]. 2023 Oct [citado 2025 Ene 14] ; 40( 5 ): 1068-1079. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600021&lng=es. Epub 05-Feb-2024. https://dx.doi.org/10.20960/nh.04377.
Henao Fonnegra OE, Landázuri P, García-Cardona DM, Loango Chamorro N, Calderón Bonilla V, Castillo Torres MA. Efectos del ejercicio combinado (aeróbico y de fuerza) sobre la composición corporal y la condición física de pacientes y sobrevivientes de cáncer de mama. Una revisión sistemática de ensayos clínicos. Retos: nuevas tendencias en educación física, deporte y recreación. 2024;(56):1096-1110. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=9575267
Bradshaw, P. T. (2024). Body composition and cancer survival: a narrative review. British Journal of Cancer, 130(2), 176–183. https://doi.org/10.1038/s41416-023-02470-0
Tabita-Muresan Bianca, Jiménez-Portilla Ana, Artero Ana, Ruiz-Berjaga Yesica, Llamas Mar, Lobo Miriam et al . Valoración e intervención nutricional en pacientes oncológicos hospitalizados en riesgo de desnutrición o con desnutrición: evaluación del efecto sobre parámetros antropométricos y de composición corporal. Nutr. Hosp. [Internet]. 2022 Dic [citado 2025 Ene 14] ; 39( 6 ): 1316-1324. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000014&lng=es. Epub 20-Feb-2023. https://dx.doi.org/10.20960/nh.04219.
Tran TXM, Chang Y, Choi HR, et al. Adiposidad, medidas de composición corporal y riesgo de cáncer de mama en mujeres premenopáusicas coreanas. JAMA Netw Open. 2024;7(4):e245423. doi:110.1001/jamanetworkopen.2024.5423. https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2817206
Martínez-Martínez Ana, Tárraga-Marcos Mª Loreto, Tárraga-López Pedro J. Análisis de la relación entre aspectos de la nutrición y el cáncer. JONNPR [Internet]. 2021 [citado 2025 Ene 14] ; 6( 2 ): 321-357. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2529-850X2021000200009&lng=es. Epub 16-Oct-2023. https://dx.doi.org/10.19230/jonnpr.3809.
López-Plaza Bricia, Loria-Kohen Viviana, González-Rodríguez Liliana Guadalupe, Fernández-Cruz Edwin. Alimentación y estilo de vida en la prevención del cáncer. Nutr. Hosp. [Internet]. 2022 [citado 2025 Ene 14] ; 39( spe3 ): 74-77. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000700017&lng=es. Epub 21-Nov-2022. https://dx.doi.org/10.20960/nh.04317
Marti Amelia, Calvo Carmen, Martínez Ana. Consumo de alimentos ultraprocesados y obesidad: una revisión sistemática. Nutr. Hosp. [Internet]. 2021 Feb [citado 2025 Ene 14] ; 38( 1 ): 177-185. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100177&lng=es. Epub 26-Abr-2021. https://dx.doi.org/10.20960/nh.03151.
Díaz María Consuelo, Glaves Alice. Relación entre consumo de alimentos procesados, ultraprocesados y riesgo de cáncer: una revisión sistemática. Rev. chil. nutr. [Internet]. 2020 Sep [citado 2025 Ene 14] ; 47( 5 ): 808-821. Disponible en: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182020000500808&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/s0717-75182020000500808.
Key TJ, Bradbury KE, Perez-Cornago A, Sinha R, Tsilidis KK, Tsugane S. Diet, nutrition, and cancer risk: what do we know and what is the way forward? BMJ. 2020 Mar 5;368:m511. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32139373/
Narimatsu H, Yaguchi YT. The Role of Diet and Nutrition in Cancer: Prevention, Treatment, and Survival. Nutrients. 2022 Aug 14;14(16):3329. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36014835/
Zaragoza-Martí A, Contreras García E, Zaragoza-Martí A, Contreras García E. Influencia de la ingesta de alimentos o grupos de alimentos en la aparición y/o protección de los diversos tipos de cáncer: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria [Internet]. 2020 [cited 2025 Jan 14];37(1):169–92. Available from: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0212-16112020000100023&lng=es&nrm=iso&tlng=es
Das M, Webster N. Obesity, cancer risk, and time-restricted eating. Cancer and Metastasis Reviews. 2022 Aug 19;41. Available from: https://www.researchgate.net/publication/362804178_Obesity_cancer_risk_and_time-restricted_eating
Rock CL, Thomson C, Gansler T, Gapstur SM, McCullough ML, Patel AV, et al. American Cancer Society guideline for diet and physical activity for cancer prevention. CA A Cancer J Clinicians [Internet]. 2020 [cited 2025 Jan 14];70(4):245–71. Available from: https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.3322/caac.21591
Jaramillo-Osorno AF, Giraldo-García JC. Impacto de los diferentes tipos de entrenamiento físico sobre la composición corporal en mujeres adultas con obesidad: una revisión bibliográfica. Rev. politec. [Internet]. 28 de marzo de 2023 [citado 14 de enero de 2025];19(37):133-50. Disponible en: https://revistas.elpoli.edu.co/index.php/pol/article/view/2129
Pleticosic-Ramírez Y, Mecías Calvo M, Navarro-Patón R. Efectos de programas de ejercicio físico en la composición corporal, condición física y calidad de vida de personas mayores con sobrepeso u obesidad: una revisión sistemática . Retos [Internet]. 1 de julio de 2024 [citado 14 de enero de 2025];56:47-62. Disponible en: https://recyt.fecyt.es/index.php/retos/article/view/104052
Londoño Sandoval J & Gracia Díaz A. (2023). Programa para Mejorar la Composición Corporal en Adultos del Santa Ana Médical Center (Usaquén). Revista Cubana de Educación Superior, 42(2), . Epub 20 de mayo de 2023. Recuperado en 14 de enero de 2025, disponible en http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0257-43142023000200018&lng=es&tlng=es
Romero González KL, Brito Mancheno FD. El ejercicio físico en población con cáncer: Revisión Sistemática. Mentor [Internet]. 12 de mayo de 2023 [citado 14 de enero de 2025];2(5):436-51. Disponible en: https://revistamentor.ec/index.php/mentor/article/view/5521
Johnson Nathan A., Sultana Rachelle N., Brown Wendy J., Bauman Adrian E., Gill Tim. La actividad física en la gestión de la obesidad en adultos: una ponencia de Exercise and Sport Science Australia. Pensar en Movimiento [Internet]. 2023 Dec [cited 2025 Jan 14] ; 21( 2 ): e57055. Available from: http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-44362023000200011&lng=en. http://dx.doi.org/10.15517/pensarmov.v21i2.57055.
Del Río Nicolás M, Bravo XLH, Cruz Cruz E. Revisión sistemática de las recomendaciones dietéticas para mitigar síntomas inducidos por radioterapia en pacientes con cáncer de cabeza y cuello. MCLIDi [Internet]. 6 de abril de 2024 [citado 16 de enero de 2025];10(2):62-7. Disponible en: https://revistasinvestigacion.lasalle.mx/index.php/mclidi/article/view/3768
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Domenica Monserrath Robayo Poveda, María José Tuaza Manobanda, Emily Valentina Pérez Solis, Angelys Milena Villón Andrade, Jonathan Alexander Toasa Caisatoa, Doris Jeanneth Jiménez Duran, Viviana Maribel Aguirre Mora, Danny Paul Miño Pasquel, Marcia Margoth Ayuquina Lagua, Karen Daniela Ganán López (Author)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The article is distributed under the Creative Commons Attribution 4.0 License. Unless otherwise stated, associated published material is distributed under the same licence.